TC de Liemers

Welkom bij TC de Liemers uit Zevenaar

Contact

TC de Liemers 900dpi 1

Nieuwsflitsen!

Mountainbikers en gravelaars opgepast!


Mountainbiken en/of gravelen buiten de route kan een fikse bon opleveren!
“Wat is er aan de hand op de Veluwe? Wandelen en fietsen in de natuur is razend populair. Maar de natuur op de Veluwe lijdt onder de drukte. Op sommige plekken waar de natuur kwetsbaar is, mogen mensen straks niet meer komen. Bossen en heidevelden op de Veluwe hebben verschillende etiketten gekregen, van kwetsbaar tot kan wel tegen een stootje. Afhankelijk van het etiket A, B, C of D, zones genoemd, gaat veel veranderen.”  Dit was de eerste alinea uit een artikel in de Gelderlander van donderdag 15 december 2022. Gemeenten en landeigenaren hebben een plan gemaakt wat er wel en niet mag in de verschillende zones.

ZoneringVeluwe

In alle groene zones zullen straks, in meer of mindere mate, beperkingen gaan gelden. Hierdoor neemt de toegankelijkheid (om te mountainbiken of gravelen) sterk af. Deze beperkingen zijn echter niet nieuw. Al veel langer is het deel van de Veluwe, waar de MTB route ligt, ook al beperkt toegankelijk. Niet iedereen weet dat, maar meerdere bikers hebben al aan den lijve ondervonden dat fietsen buiten deze route (op een brede onverharde weg) een bon oplevert. Feitelijk mag je dus alleen fietsen op de (met bordjes) aangegeven route en op de officiële (meestal betonnen) fietspaden. Het ontgaat de meesten, maar op alle toegangswegen passeer je deze (niet al te duidelijke) bordjes  waarop staat aangegeven waar je wel mag fietsen.ToegangVeluwe

Het deel van de Veluwe, westelijk van de A50, zoals het Deelerwoud, waar we ook vaak komen, is nu nog vrij toegankelijk op alle wegen en paden. Dit zal in de nabije toekomst beperkt worden. De gemeente Arnhem is nu al bezig om het gebied ten zuiden van de Koningsweg en westelijk van de A50 grotendeels af te sluiten. Paden worden afgesloten met boomstammen en deels herplant, zodat fietsen, maar ook wandelen, daar niet meer kan. Let dus op waar je gaat fietsen, het kan je anders zomaar 109 euro kosten!

Het is echter niet zo dat er niets meer mogelijk zal zijn. In het beleidsplan “Mountainbikevisie Veluwe” (zie bijlage) wordt gesproken over 700 à 800km aan recreatiepaden voor zowel wandelaars ruiters als fietsers voor de gehele Veluwe. De MTB routes en gravelpaden zullen hier dus ook deel van uit gaan maken.

Het clubblad van TC de Liemers 'Wiel aan wiel'

Het blad verschijnt meerdere keren per jaar in een oplage van 300 exemplaren. Hierin vind je allerlei mededelingen en wetenswaardigheden over de vereniging, zoals de wekelijkse clubritten en veldtoertochten. Reisverslagen van buitenlandse tochten van onze clubleden, bestuursmededelingen etc. Naast de website en de wekelijkse nieuwsbrief, is het clubblad het middel bij uitstek om de leden op de hoogte te houden van het wel en wee van de club. Het blad wordt ook digitaal beschikbaar gesteld.