TC de Liemers

Welkom bij TC de Liemers uit Zevenaar

Contact

TC de Liemers 900dpi 1

Nieuwsflitsen!

S works websiteWoensdagavond 15 februari waren ruim een veertigtal leden van TC de Liemers naar de Heerenmaten gekomen voor een thema avond die door Peter Kraaijvanger, werkzaam bij Specialized, gehouden werd.

Na een korte introductie van Peter over zijn ervaringen en passie kwamen we ook te weten hoe Specialized was ontstaan.

Door de jaren heen is er een duidelijke visie ontstaan over het fietsen en de ontwikkeling van nieuwe fietsen.

Voor deze gelegenheid had Peter een drietal modellen meegenomen, namelijk de Tarmac, de Venge en de Roubaix. Elk van deze fietsen heeft zijn eigen karaktereigenschappen en die werden uitvoerig toegelicht.

Voorts werden we ook meegenomen in de ontwikkeling van het frame en de verschillende soorten carbon. Het productie proces maar ook het testen van de materialen, de levensduur, de maximale belasting en uiteraard de stijfheid. Al deze aspecten hebben invloed op het rijgedrag van de fiets, meer of minder comfort, sneller, aerodynamische, luchtweerstand, enz, enz.

Opmerkelijk is de samenwerking die ze hebben met de Formule 1 en heel veel testen die gedaan worden in de windtunnel. Wist je dat als je de benen scheert je 1 minuut en 17 seconden sneller bent over 40 kilometer. Zo wordt elk aspect uitvoerig getest wat de invloed is op de luchtweerstand, kleding, helm, schoenen, wielen, frame……..

Maar de allergrootse veroorzaker van luchtweerstand, en dat zal je niet verbazen, is natuurlijk de rijder zelf. Daarom wordt er ook zoveel aandacht geschonken aan de juiste zitpositie op de fiets. Voor de profwielrenner telt vaak elke seconde en moet elk beetje energie goed worden gebruikt.

Voor ons als toerfietsers telt dat natuurlijk minder, maar …………… met een paar simpele ingrepen kun je toch je prestaties verbeteren, dat hebben we vanavond wel geleerd.

Uiteraard kwamen er ook nog vragen vanuit de zaal over de schijfremmen die nu zo in het nieuws zijn. Wel of Niet. Mijn conclusie is dat deze discussie nog wel even zal aanhouden en zullen de voorstanders de tegenstanders proberen te overtuigen en andersom. De tijd zal het leren waar het op uit zal draaien.

Tot slot kwam ook het onderhoud nog aan de orde en besloten we de avond met nog wat vragen aan Peter, voor zover die al niet waren gesteld tijdens de presentatie.

Tijdens de zogenaamde derde helft werden de fietsen nog eventjes van zeer dichtbij bekeken. Het was een boeiende avond met een mooi inkijkje hoe Specialized te werk gaat.

Bedankt Peter. De foto’s, die kun je hier vinden.

Het clubblad van TC de Liemers 'Wiel aan wiel'

Het blad verschijnt meerdere keren per jaar in een oplage van 300 exemplaren. Hierin vind je allerlei mededelingen en wetenswaardigheden over de vereniging, zoals de wekelijkse clubritten en veldtoertochten. Reisverslagen van buitenlandse tochten van onze clubleden, bestuursmededelingen etc. Naast de website en de wekelijkse nieuwsbrief, is het clubblad het middel bij uitstek om de leden op de hoogte te houden van het wel en wee van de club. Het blad wordt ook digitaal beschikbaar gesteld.